Industry 4.0, ook wel bekend als de vierde industriële revolutie, is de volgende grote verandering in de manier waarop we produceren en waarde creëren. Deze verandering heeft grote gevolgen voor de manier waarop B2B-verkopen plaatsvinden en hierop inspelen zal de toekomst van jouw bedrijf bepalen. Een van de belangrijkste manieren waarop Industry 4.0 de B2B-verkoop zal beïnvloeden, is door de introductie van nieuwe technologieën zoals het Internet of Things (IoT), big data, AI en machine learning. Deze technologieën zullen bedrijven in staat stellen om meer gegevens te verzamelen en te analyseren dan ooit tevoren, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen en hun verkoopproces kunnen optimaliseren. Een voorbeeld hiervan is data analyseren van de interacties met klanten door de salesforce en met behulp van machine learning, patronen in het gedrag van sales ontdekken die effectief zijn om deals te winnen.

Verandering binnen B2B-verkoop

Daarnaast zal Industry 4.0 ook leiden tot een grotere mate van automatisering in de B2B-verkoop. Dit zal niet alleen resulteren in een efficiënter verkoopproces, maar ook in een verschuiving van de rol van de verkoper. Verkopers zullen meer veranderen in consultants en adviseurs, in plaats van alleen maar producten te verkopen. Nog belangrijker wordt de ambitie van de klant te begrijpen en te kunnen vertalen naar een oplossing waar het product wat verkocht wordt een belangrijk onderdeel van is.

Opkomst van digitale platforms

Een van de belangrijkste manieren waarop Industry 4.0 de B2B-verkoop zal beïnvloeden, is door de introductie van nieuwe technologieën zoals het Internet of Things (IoT), big data, AI en machine learning. Deze technologieën zullen bedrijven in staat stellen om meer gegevens te verzamelen en te analyseren dan ooit tevoren, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen en hun verkoopproces kunnen optimaliseren. Een voorbeeld hiervan is data analyseren van de interacties met klanten door de salesforce en met behulp van machine learning, patronen in het gedrag van sales ontdekken die effectief zijn om deals te winnen.

Kortom, Industry 4.0 zal ook een revolutie teweegbrengen in de B2B- verkoop. De vraag is dan ook relevant in welke mate jouw bedrijf klaar isvoor deze nieuwe ontwikkelingen. Met de Selas Reality Check breng je dit in kaart en zie je waar voor jouw organisatie de belangrijkste kansen liggen.

Wil je hier meer over weten, neem dan contact met mij op: walter.mesterom@selas-partners.com